Note 2

Vesentlige transaksjoner i regnskapet

Ved etablering av Molde kommunale pensjonskasse ble rådhuset lagt inn som en del av kommunens innskutte egenkapital. Belastningen av husleie ble første året ført som premieavvik i balansen, som senere ville bli dekket ved avsetning til og bruk av premiefond. Dette premieavviket på 12,0 mill. kroner er utgiftsført i regnskapet for 2017.

Inntekter og utgifter i fellesnemda for nye Molde kommune inngår i kommunens regnskap for 2017. Fellesnemda har mottatt tilskudd til engangskostnader i 2017 på 35,9 mill. kroner. Dette tilskuddet skal dekke engangsutgifter i hele perioden frem til sammenslåingen. Dette tilskuddet er årsaken til at inntektsposten andre statlige overføringer øker betydelig i 2017. Dette tilskuddet er bundet for Molde kommune og medfører en netto avsetning til bundne fond på 32,7 mill. kroner i 2017. Note 14 viser hovedtallene til fellesnemda for nye Molde kommune.

Romsdal Regionråd (ROR) er en intresseorganisasjon. Det er uklart hvordan dette skal håndteres i kommunale regnskaper, men etter dialog med revisjonen har Molde kommune tatt ROR inn i kommunens regnskap som om det var et interkommunalt samarbeid uten eget regnskap. Dette øker netto driftsresultat med 5,1 mill. kroner og avsetning til bundne fond med 5,9 mill. kroner. Note 7 viser hovedtall for ROR.

Molde kommune har per 31. desember 2017 plassert 92,0 mill. kroner til forvaltning hos Pareto Asset Management AS. Per 31. desember 2017 fremkommer en urealisert gevinst på 5,8 mill. kroner. Denne gevinsten er inntektsført i regnskapet for 2017.

I 2017 ble det tapsført 2,7 mill. kroner knyttet til utestående refusjonskrav på refusjon sykepenger for perioden 2005–2016. Det har over år vært knyttet usikkerhet til fordringen på sykelønnsrefusjon i kommunens balanse. Tidligere års restanser er nå avklart og ryddet opp i.

Kommunen balanseførte utgifter tilsvarende 3,2 mill. kroner i 2016 knyttet til uenigheten med helseforetaket vedrørende utskrivningsklare pasienter og manglende epikriser. Saken var oppe i sentral tvisteløsningsnemd i 2017, hvor Molde kommune fikk medhold. I 2017 har kommunen bedt om kreditnota for ytterligere 1,8 mill. kroner, slik at samlet beløp er oppe i 5,0 mill. kroner. Helseforetaket har ennå ikke sendt kreditnota.

Prinsippene eller metoden for beregning av minsteavdrag ble endret i 2016 og kommunen benytter nå en såkalt vektet modell. Budsjettet for 2017 ble i utgangspunktet beregnet etter tidligere brukt modell, men hovedprinsippet er at kommunens regnskap skal belastes med minsteavdrag. Avdragsutgiftene er redusert med 12,3 mill. kroner i forhold til budsjett. Det vises til egen note om minsteavdrag (note 13).

Renteutgifter og avdrag på gjeld knyttet til formålsbygg som er overtatt av Molde Eiendom KF er bokført og budsjettert i Molde kommunes regnskap.