Kommunedirektørens kommentar

-74,8
Korrigert netto driftsresultat i mill. kroner
-2,8 %
Korrigert netto driftsresultat
9,1 %
Sykefravær
2 465,3
Utførte årsverk

Molde kommune - vidsynt, inkluderende og samskapende

Dette er verdiene våre som vi skal leve etter og være kjent for i møte med innbyggere og næringsliv.

Krigen i Ukraina overskygget det meste også i 2023, i tillegg til krigen i Midtøsten. Molde kommune bosatte 360 flykninger i 2023. Det vil si at vi de siste to årene har tatt imot nærmere 700 flyktninger, og har fått gleden av 700 nye innbyggere i kommunen! Jeg må rette en spesiell takk til frivillige lag og organisasjoner som vi gjennom godt samarbeid har nytt godt av i en krevende situasjon. Jeg vil også rette en takk til alle internt i organisasjonen som har arbeidet for at våre nye innbyggere skal trives, og til næringslivet som har tatt imot nye arbeidstakere til introduksjon og språkopplæring. Når vi i 2023 også blir nominert til bosettings- og integreringsprisen viser det at vi arbeider på riktig måte!

Vi fortsetter god samskaping på Innom – innbyggerlabben vår, og har gjennom 2023 hatt mange arrangementer med deltakere fra næringsliv, akademia, frivillighet og det offentlige. Det blir bedre tjenester av samskaping! Og vi klarer å løse noen av de store samfunnsflokene vi står overfor.

Sjøfronten stod ferdig sommeren 2023 til stor glede for alle innbyggerne i kommunen. Det er gledelig å se alle gamle, unge, menn, kvinner, Moldensere og innvandrere som lar seg begeistre og bruker sjøfronten i all slags vær. Sjøfronten har på kort tid blitt en god møteplass og er med på å gi bolyst! Det er også gledelig å se at huseierne i sentrum bidrar til transformasjon gjennom fasadeoppussing og at man tar i bruk fargepaletten til byen.

Høsten 2023 var det kommunevalg og et nytt kommunestyre ble konstituert. Ny politisk ledelse hvor cirka 50 prosent av politikerne er valgt for første gang. Jeg gleder meg til å samarbeide med dere de kommende fire årene.

Bærekraftig tjenesteproduksjon

Molde kommune har vedtatt å arbeide etter FNs bærekraftsmål, og er en viktig part i fylkets bærekraftsatsing. I 2023 har vi spesielt hatt fokus på sirkulærøkonomi, hvor vi blant annet gjennom en finansiert prosjektstilling fra Statsforvalteren har fått et større ansvar i regionen. Lillekollen barnehage stod ferdig med 30 rehabiliterte og regodkjente Tripp-trappstoler. Vi har arbeidet videre med matsvinn og ser gode resultater i organisasjonen også i 2023. Dette er bærekraftsarbeid i praksis.

Vi brukte ekstremt mye ressurser gjennom hele 2023 på forberedelser og opplæring før overgangen til Helseplattformen 4. november. Det har vært, og er krevende. Molde kommune valgte Helseplattformen etter anbefaling fra Helse Midtnorge. Vi arbeider for at den skal bli et godt arbeidsverktøy for alle ansatte innen helse og omsorg.

Molde helse- og mestringsarena stod ferdig høsten 2023 og har blitt et godt samlet tjenestetilbud til innbyggerne.

Vi fortsetter det gode samarbeide med Helseinnovasjonssenteret. Sammen med de andre eierne er vi i gang med å definere fremtidens helsetjenester.

Vi har også i år brukt mye ressurser på planarbeidet knyttet til Lundavang. Det er spennende å se hvilke effekter utstrakt bruk av medvirkning vil gi. Og det blir veldig spennende å se hvordan Molde vil ta i bruk området når sykehusdriften etter hvert flyttes.

Molde kommune leverer gode tjenester både i kvalitet og omfang til innbyggerne. Kommunedirektøren minner om at vi har en utfordrende økonomi, samtidig som antall innbyggere i arbeidsfør alder synker og den aldrende del av befolkningen som trenger tjenester fra oss øker betraktelig. Det er et gap mellom ønsket nivå på tjenestene og det økonomiske handlingsrommet som gjør at vi må endre, og endringen må starte nå.

Bærekraftig økonomi

Drift

Jeg ser tilbake på et krevende økonomisk år og Molde kommune leverer et negativt netto driftsresultat på nærmere 76 millioner kroner, og et konsolidert negativt netto driftsresultat på nærmere 105 millioner kroner.

Dette på tross av at vi gjennom 2023 har arbeidet med tiltak for å redusere overforbruket. Mange tiltak er iverksatt, og flere store endringer må til de kommende årene. Det er imidlertid gledelig å se at mange enheter går i balanse og at mange har tatt grep og nærmer seg økonomisk balanse. Vi har endret organisering for å bli mer effektiv i tjenesteproduksjonen. Dette krevende arbeidet vil fortsette! Vi må redusere omfang og kvaliteten på tjenestene for å få en bærekraftig økonomi.

Investeringer

Det har også gjennom dette året vært stor aktivitet innenfor investeringsområdet. Dette gjelder både investeringer i egen regi, og av kommunens foretak:

  • Sjøfronten – ferdigstilt 2023

  • Årølia skole – ferdigstilt 2023

  • Lillekollen barnehage – ferdigstilt 2023

  • Molde helse og mestringsarena – ferdigstilt 2023

  • utvikling av tomtefelt

  • lokalisering og dimensjonering av institusjoner og botilbud – ferdigstilt 2023


Ansatte og organisasjonen

Molde kommune har som mål å være en attraktiv arbeidsgiver. Vi fortsetter arbeidet med systematisk utvikling av organisasjonen for å kunne møte endringer i oppgaver og rammebetingelser. Hovedfokus i 2023 har vært:

  • tjenesteproduksjon og struktur tilpasset det økonomiske handlingsrommet
  • innovasjon og digital transformasjon
  • beholde, utvikle og rekruttere medarbeidere

Sykefraværet varierer til dels stort mellom områder og enheter og totalt ble det på 9,1 prosent. Det er over kommunens målsetting på 6,0 prosent. Det arbeides systematisk med nærværsarbeid i de enkelte enhetene.

Kommunen merker at det er krevende å rekruttere innen flere yrkesgrupper. Det har vært ekstra krevende å få fylt opp sykepleiestillinger, vi er så vidt i gang med å se på arbeidsfordelingen spesielt mellom sykepleier, helsefagarbeider og ufaglært. Det er gledelig at vi har fått på plass flere nye fastleger. Det viktigste fremover er å beholde og videreutvikle medarbeiderne våre.

Oppsummering

For meg som kommunedirektør vil jeg avslutte 2023 med å takke for at jeg får lov å lede en krevende organisasjon med dyktige medarbeidere som vil det beste for innbyggerne i Molde. Takker for samarbeidet til tillitsvalgte og vernetjenesten. Og sist, men ikke minst, takk til både gamle og nye kommunestyremedlemmer, og til politisk ledelse med ordføreren i spissen. Jeg ser frem til nye spennende utfordringer i 2024!

Marianne Stokkereit Aasen
kommunedirektør