Ordførerens kommentar

Når en ser tilbake på 2023 kan en bare erkjenne at begynnelsen på 2020-årene har vært og er urolige og utfordrende tider, både lokalt og internasjonalt. Likevel går mye i sin vanlige takt, og for oss folkevalgte vil kanskje året huskes best for at vi tok fatt på nye oppgaver i lokaldemokratiet. Kommunen har fått ny politisk ledelse, og mange nye politikere gikk inn i kommunestyret for første gang dette året.

Moldesamfunnet vokste med 370 innbyggere fra 1. januar til årets slutt i 2023. Det er også gledelig at veksten ikke bare kom i sentrale deler av kommunen, men at også delene som utgjør tidligere Nesset og Midsund kommuner vokste i folketall. Hovedårsaken er innvandring, som i stadig større grad knytter seg til flyktningsituasjonen i Europa. Innenlandsflyttingen var også positiv, og utgjorde 154 personer. Innvandring utgjorde omtrent 200 personer, mens den resterende veksten er fødselsoverskuddet. Fødselstallet endte på 295, som var om lag 40 barn mer enn i 2022. Det lover godt!

For kommunens drift er det særlig to forhold som er særlig krevende for oss. Det første er at vi kommer inn i en epoke hvor etterkrigstidens store barnekull gir oss et økt antall eldre i befolkningen. Dette kommer samtidig som barnetallene fra -70 tallet og fram til i dag har blitt stadig lavere. Dette gir oss nå, og i tiden framover, både et økt behov for helse- og omsorgstjenester samtidig som vi trenger mer arbeidskraft – både i kommunen og arbeidslivet ellers.

Det andre forholdet er flyktningstrømmen fra Ukraina. De siste årene har Moldesamfunnet bosatt nesten 700 flyktninger grunnet Russlands angrepskrig mot Ukraina. Det utfordrer oss i kapasitet, kanskje særlig i skolen. Samtidig er integreringsarbeidet en dugnad hvor mange bidrar – spesielt frivillig lag og foreninger er viktig. For voksne skjer kanskje det beste integreringsarbeidet på arbeidsplassen. Det er derfor viktig at vi i tiden som kommer får løftet de inn i arbeidslivet.

Kommunens økonomiske situasjon preges av disse forholdene, samtidig som vi ikke har en drift som kan forsvares av inntektssiden vår. Omstillingsarbeidet har nok preget organisasjonen, og i politikken stiller vi stadig spørsmål som utfordrer ambisjonsnivået vårt for kvalitet og omfang av tjenester som kommunen skal levere. Handlingsrommet for våre politiske ambisjoner svekkes, og varsellampene lyser advarende om at måten vi driver på i dag ikke står seg på sikt. Det korrigerte netto driftsresultatet til kommunen ble på -74,8 millioner kroner. Det tar et stort jafs av disposisjonsfondet vårt, og bufferen vår har ikke rom for lignende resultat framover.

Arbeidsmarkedet i Molde vokste, men i motsetning til «normalt» var veksten sterkere målt i antall personer som bor her som har blitt sysselsatt enn målt i endring i antall arbeidsplasser i Molde. I 2023 var det 16 736 bosatte i Molde som var sysselsatt, mens det var 19 571 personer som hadde arbeidsplassen sin her. Dette viser at Molde har en sterk posisjon med arbeidsplassoverskudd og er et viktig sentrum i regionen vår.

I 2023 fikk både tidligere og ny ordfører gleden av å klippe noen snorer. Det er selvfølgelig stas for de som får gleden av nye lokaler, men samtidig er det også et viktig signal til alle om at vi endrer oss og satser på Moldesamfunnet og utviklingen vi ønsker her! Det største i så måte var åpningen av Sjøfronten som helhet. Det prosjektet er blitt så definerende for Molde at vi kan snakke om tiden før og etter Sjøfronten ble bygd. For mange, og kanskje en del yngre, var nok åpningen av Lillekollen barnehage og Årølia skole store begivenheter. Et prosjekt som kanskje havner noe i skyggen, men som i årene som kommer vil bli sett tilbake på som et viktig grep er Molde Helse og Mestringsarena. Her får hjelpemiddelforvaltningen et stort løft, og jeg håper at det blir godt kjent for innbyggerne våre hvor god hjelp de kan få innen velferdsteknologi og hjelpemidler der.

Avslutningsvis vil ordføreren berømme alle som har lagt ned en innsats for å utvikle Moldesamfunnet videre. Det er vi som har bestemt at det er her vi vil leve og bo, som utgjør muskelen for alt som skal skje her. Da må vi heie på hverandre og løfte sammen, slik at Molde i fremtiden er enda bedre enn Molde i dag.

Trygve Grydeland
Ordfører