Teknisk, plan og miljø

12,7 %
Mindreforbruk
1,7 %
Andel av samlet ressursbruk
9,5 %
Sykefravær
61,5
Utførte årsverk
Det største byutviklingsprosjektet i moderne tid, Sjøfronten, ble åpnet og tatt i bruk. I arbeidet med områdeplan Lundavang har vi utforsket nye og ulike medvirkningsprosesser. Kringstad boligfelt er målt opp. Det åpner for nye boliger vest for Molde sentrum fra 2026.

Drift

(Beløp i 1 000 kroner)

Drift

Regnskap 2023 Budsjett 2023 Avvik Avvik i pst. Budsjett 2024
Kommunalsjef teknisk- plan- næring og miljø 9 487 10 202 715 7,0 % 11 957
Samfunn og plan 9 488 13 788 4 300 31,2 % 13 381
Byggesak og geodata 1 797 2 424 627 25,8 % 2 028
Molde bydrift 23 341 24 125 784 3,3 % 23 976
44 114 50 539 6 425 12,7 % 51 342

Drift og prioriteringer i budsjettet

Sektor teknisk, plan og miljø utfører oppgaver innenfor blant annet grunneierforvaltning, tilskudd til næringsvirksomhet, arealplanlegging, landbruk og naturforvaltning, byggesaksbehandling, oppmåling, seksjonering, tilsynsarbeid, samt drift, forvaltning og vedlikehold av offentlige uterom.

Her er noe av det sektoren er stolt over å ha oppnådd i 2023:

  • Bredbåndutbygging på Sekken ble ferdigstilt og 77 husstander har fått tilbud om ny eller forbedret dekning med økt hastighet.
  • Det ble mottatt og behandlet til sammen 71 søknader om tilskudd fra Kraftfondet, Mardølafondet, Utviklingsfondet, næringsfondet for Midsund og næringsfond for marin og maritim sektor.
  • Det har vært prioritert å jobbe med lovpålagte planoppgaver, samt et fåtall egne planoppgaver som områderegulering av Lundavang og Stuevollen. I løpet av året har flere gamle planoppgaver, som det tidligere har vært krevende å få sluttført, blitt avsluttet eller nær avsluttet. 
  • Sektoren har jobbet med kunst på Sjøfronten og ferdigstilling av «Fargepaletten» for sentrum. 
  • Plan for utvalgte kulturlandskap (UKL) Eikesdal har blitt ferdigstilt.
  • Byggesak har hatt fokus på å være tilgjengelig for innbyggere og ha god kontakt med våre brukere. Det har vært arrangert åpent møte på Innom med godt besøk og gode tilbakemeldinger.  
  • Sektoren har levert gode byggesakstjenester med markant nedgang i fristbrudd og tilhørende gebyrtap. Det har også vært økt fokus på tilsyn og ulovlighetsoppfølging.
  • Geodata har hatt et år med svært høy aktivitet. Kringstad-feltet, samt andre store prosjekter har blitt målt opp.
  • Innen miljøområdet har det kommet på plass gode rutiner for registrering av grunnforurensing og behandling av oljetanksaker. Første delundersøkelse av «Rottedungen» er gjennomført og det er fulgt opp lokale saker innen forsøpling. 
  • Molde bydrift har jobbet med kvalitetsstyring og beredskap i 2023. Enheten har i samarbeid med Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS gjennomført en stor brannøvelse i Molde parkeringshus. Enheten har også ferdigstilt enhetens beredskapsplan og tiltakskort for ekstremvær i samarbeid med Molde vann og avløp KF og Molde eiendom KF.
  • Sektoren har vært delaktig i å håndtere ekstremvær og står nå bedre rustet til å håndtere fremtidige hendelser. Det har blitt kjøpt inn og innredet en beredskapshenger med utstyr for rask håndtering av uønskede hendelser.
  • Molde bydrift hatt fokus på forebyggende tiltak. Enheten har fulgt opp vegetasjonsrydding for å forbedre siktsoner, samt gjort utbedring av problemområder med overvann.
  • Det har blitt jobbet systematisk og godt med gatelys i samarbeid med gatelysentreprenør, og vi har fått på plass styresystem på alle våre kretser.
(Beløp i 1 000 kroner)

Mer-/mindreforbruk per år

Mer-/mindreforbruk per år

2023 2022 2021
Regnskap 44 114 50 405 43 724
Budsjett 50 539 54 025 50 383
Avvik 6 425 3 620 6 659

Sektoren hadde et samlet mindreforbruk på 6,4 mill. kroner i 2023. Avviket kan i korte trekk oppsummeres med mindreforbruk på områdeplan Lundavang, reduserte lønnsutgifter som følge av vakanser, merinntekter på parkering, samt restriktiv ressursbruk og kontinuerlige innsparinger på diverse driftsposter.

Sektoren har i flere år vært tillagt ansvaret for to større driftsprosjekter: bredbåndsutbygging i kommunen og utbygging av Kvamkrysset. De har særskilte bevilgninger i budsjettet til kommunalsjefens stabsenhet. Bredbåndsutbygging på Sekken ble ferdigstilt ved utgangen av 2023. Totale utgifter på prosjektet var 3,3 mill. kroner, hvorav refusjon fra Møre og Romsdal fylkeskommune dekker 1,6 mill. kroner. Kommunens andel utgjorde 1,7 mill. kroner, noe som var et merforbruk på 0,9 mill. kroner i forhold til bevilget ramme i 2023.

Utbygging av Kvamkrysset henger sammen med utbygging av boligfelt Kringstad og prosjektledelsen ligger hos Molde vann og avløp KF. Arbeidet ble forskjøvet fra 2023 til 2024. Av bevilgningen på 0,7 mill. kroner ble det brukt i underkant av 0,2 mill. kroner og prosjektet fikk et mindreforbruk på 0,5 mill. kroner i 2023. Resten av mindreforbruket på enheten er ellers knyttet til lønn, sykelønnsrefusjoner og innsparinger på flere små poster.

Samfunn og plan hadde et mindreforbruk på 4,3 mill. kroner. Det meste av avviket skyldes prosjekt områdeplan Lundavang. Bevilget ramme var 3,0 mill. kroner, men prosjektet fikk et mindreforbruk på 3,4 mill. kroner i 2023. Dette skyldes at prosjektet mottok en refusjon på 2,0 mill. kroner fra Helseforetaket i 2023 som dekte utgifter på prosjektet fra 2022. Refusjonen fra Helseforetaket var større enn påløpte utgifter i 2023. Lave utgifter skyldes forsinkelse i planarbeidet. Arbeidet vil fortsette ut 2024.

I 2023 ble det vedtatt nytt gebyrregulativ med oppjusterte priser for planbehandling, og i budsjettet ble det vedtatt at det skulle gi sektoren økte gebyrinntektene med 1,0 mill. kroner. Faktiske plangebyrinntekter ble i underkant av 0,3 mill. kroner, dette er omtrent samme nivå som tidligere år. Landbruk og naturforvaltning endte i tråd med budsjett. Det har vært økte utgifter til veterinærvakt og ettersøk av skadd hjortevilt. Dette ble dekt inn med innsparing på lønnsutgifter som følge av vakante stillinger og inntekt fra drift i kommunal skog.

Byggesak og geodata hadde et samlet mindreforbruk på 0,6 mill. kroner. Enheten utførte kartlegging av forurensning på «Rottedungen», som hadde bevilgning på 0,2 mill. kroner. Byggesak hadde et merforbruk på 0,4 mill. kroner som følge av at gebyrinntektene ble 1,6 mill. kroner lavere enn budsjettert. Markedet er tydelig preget av konjunkturer hvor antall innkommende saker er stabilt, men tiltakene er mindre i omfang og dermed gir mindre gebyrinntjening. Underskuddet er delvis dekt inn med 0,2 mill. kroner i bruk av selvkostfond fra 2022, noe innsparing på lønnsmidler og refusjoner for sykelønn, samt små mindreforbruk på ulike driftsposter.

Geodata fikk et mindreforbruk på 1,0 mill. kroner. Dette skyldes blant annet merinntekter på 0,3 mill. kroner på oppmåling og 0,2 mill. kroner på salg av eiendomsopplysninger. Faggruppen hadde mindreforbruk på lønn grunnet vakanser ved permisjoner. Samtidig har det vært økte utgifter til utskifting av landmålingsutstyr og 0,2 mill. kroner til betaling av kartleggingsprosjekt som var tenkt budsjettert i 2024.

Molde bydrift hadde et mindreforbruk på 0,8 mill. kroner. Mindreforbruket innenfor parkering ble 1,5 mill. kroner. Dette skyldes merinntekter i Molde parkeringshus, samt at enheten ikke rakk å utføre planlagt fjellsikring i 2023. Enheten har også et mindreforbruk på 0,4 mill. kroner på gatelys. Enheten har vært restriktiv med større reparasjoner på gatelysanlegg langs fylkesveg da Møre og Romsdal fylkeskommune skal overta flere anlegg. På gatelysanlegg langs kommunal veg har det vært lite behov for reparasjoner i 2023, og enheten har prioritert gjennomføring av investeringsprosjekter på anleggene.

På kommunal veg ble merforbruket 1,2 mill. kroner som i stor grad skyldes utgifter med vinterdrift. Enheten har hatt 0,9 mill. kroner i merutgifter grunnet ekstremværet «Hans». I forbindelse med ekstremværet ble det prioritert å oppdimensjonere stikkledninger og utføre tiltak som skal redusere sannsynligheten for skader ved nye ekstremværhendelser. Det er derfor utført tiltak som både reduserer vedlikeholdsetterslepet på enkelte strekninger, samt noe oppgradering. Reparasjonen ble utført som en del av den ordinære driften til enheten.

Sykefravær

Sykefravær per enhet

Sykefravær per enhet

2023 2022 2021
Samfunn og plan og kommunalsjef teknisk, plan og miljø 10,8 % 11,7 % 8,2 %
Byggesak og geodata 8,4 % 5,5 % 5,6 %
Molde bydrift 10,0 % 6,8 % 7,1 %
9,7 % 7,8 % 7,1 %

Sykefravær fordelt på varighet

Sykefravær fordelt på egen- og legemeldt

Molde kommune har mål om et sykefravær på under 6,0 prosent over tid.

Sektoren hadde et sykefravær på 10,8 prosent, som er en nedgang på 0,9 prosentpoeng fra 2022.

Nasjonalt innen anleggsvirksomhet vises det til at 60 prosent av de ansatte kan puste inn støv og/ eller kjemikalier, 31 prosent opplever risiko for arbeidsulykker, 28 prosent utsettes for vibrasjoner, 26 prosent utsettes for sterk støy, 35 prosent har tungt fysisk arbeid, 50 prosent er utsatt for hudkontakt med kjemikalier. Det vises også til at 36 prosent av ansatte som arbeider i kontor har opplevd omorganisering, 32 prosent arbeider hjemmefra utenom arbeidstid og 94 prosent sitter ved PC (kilde Arbeidsmiljøportalen).

Psykososiale arbeidsmiljø, det emosjonelle arbeidsmiljøet samt muskel- og skjelettplager er den største årsaken til arbeidsrelatert sykefravær.

Sektoren har aktive HMS-grupper og et velfungerende kvalitetsutvalg. Det jobbes målrettet og systematisk med HMS. Det er utført kartlegging gjennom avviksbehandling, spørreundersøkelser (både på det psykologiske arbeidsmiljøet, vold og trusler, muskel- og skjelettplager, fagsamlinger med personalet, risikovurderinger, tiltak og gjennomføring av handlingsplaner.

Teknisk sektor skåret høyt ved internkontrollen på HMS-arbeid. De utfører risikovurderinger, har kjennskap til og etterlever prosedyrer, rutiner og regler og har kjennskap til og gjennomfører rapportering.

Enhetene arbeider godt med det lovpålagte oppfølgingsarbeidet overfor den enkelte medarbeider som har langtidsfravær. Enhetene legger vekt på nærværsarbeid, og på at de ansatte skal ha et godt og trygt arbeidsmiljø.

Eksempel på tiltak som har virket positivt er:

  • samfunn og plan og byggesak og geodata kjørte en prosess i samhandling med bedriftshelsetjenesten og HMS-rådgiver, som gikk på det psykososiale arbeidsmiljøet ved enhetene. Prosessen bestod av kartlegging både gjennom spørreundersøkelser, personalmøter, individuelle samtaler, ROS-analyse og gjennomføring av handlingsplan. Resultatene har gitt noe redusert sykefravær, men effekten ventes i 2024.
  • Molde bydrift har arbeidet med å få en aktiv HMS-gruppe, og med tydeliggjøring av rollene i HMS-gruppen. Enheten har arbeidet systematisk gjennom året, og det er forventet å se resultat fra arbeidet i løpet av 2024. Enheten har hatt en økning på 3,2 prosentpoeng i sykefraværet.

Lederne i teknisk, plan og miljø har tatt i bruk de verktøyene de har tilgjengelig for å kunne jobbe systematisk med reduksjon av sykefravær og økt nærvær. Det forventes en nedgang i sykefraværet i 2024, dette som resultat av de tiltakene som er satt i gang i 2023.

Årsverk

Årsverk 2023 Utførte årsverk 2022 Utførte årsverk 2021
Faste Variable Sykefravær Utførte
Samfunn og plan og kommunalsjef teknisk, plan og miljø 15,9 0,0 -1,7 14,2 12,0 14,5
Byggesak og geodata 18,9 0,1 -1,6 17,4 17,0 15,6
Molde bydrift 28,5 4,2 -2,8 29,9 31,4 28,6
63,3 4,3 -6,1 61,5 60,4 58,7

Sektoren utførte 61,5 årsverk i 2023. Samlet har sektoren økt med 1,1 utførte årsverk fra 2022 til 2023.

Enhetene kommunalsjef teknisk, plan og miljø og samfunn og plan er i tabellen slått sammen, da de har forholdsvis få ansatte og skal derfor ikke spesifiseres ned på enhetsnivå.

Kommunalsjef teknisk, plan og miljø økte med 0,8 årsverk fra august 2023. Den ansatte har oppgaver innen prosjektledelse, strategi, styring og kompetanseheving for hele sektoren. Samfunn og plan har økt med én arealplanlegger. Stillingen brukes for å engasjere planleggere med klimakompetanse. Stillingen er toårig og er finansiert gjennom klimasatsmidler. 

Byggesak og geodata har hatt en stabil bemanning. Det har vært en liten økning i faste årsverk. Strategien er å ha en god grunnbemanning innenfor selvkostarbeidet. Dette gir robusthet til å tåle fravær og turnover, uten å risikere at det går utover lovpålagte oppgaver. Dette er positivt for kommunens omdømme og er en god forebygging mot jobbrelatert fravær hos ansatte, samt at det reduserer behovet for bruk av overtid. Denne kapasiteten styrker også andre fagområder, eksempelvis arealplanlegging. 

Molde bydrift har redusert med én stilling på park- og friområdeforvaltning. Økningen i variable årsverk skyldes at enheten har tatt inn vikarer i forbindelse med sykefravær for å redusere belastningen på faste ansatte.  

Investeringer

(Beløp i 1 000 kroner)
Prosjekt Regnskap 2023 Budsjett 2023 Avvik Ferdigstilt
Kommunalsjef teknisk, plan og miljø
Boligfelt Akslakleiva 74080 416 2 900 2 484
Boligfelt Elgsåslia 74038 636 300 -336 ja
Boligfelt Hasleliåsen 74039 2 203 -2 203
Boligfelt Hungnesmarka 74054 7 -7 ja
Boligfelt Hungnesmarka øst 74072 3 540 1 200 -2 340
Boligfelt Kringstad 74037 8 275 35 600 27 325
Boligfelt Strandelia 74062 2 037 1 000 -1 037
Diverse erverv og tiltak 74015 163 800 637
Infrastrukturtiltak øvre Stormyra 74004 159 -159 ja
Kulvert Sagbekken (Lillekollen) 74078 975 1 300 325 ja
Nytt SNR – andre konsekvenser Molde kommune 74005 2 900 2 900
Rammebevilgning - Opparbeidelse av tomtefelt boliger 74007 14 1 000 986
Rammebevilgning - Opparbeidelse tomtefelt næring 74008 67 2 000 1 933
RIUA investeringer 74075 3 455 3 000 -455 ja
Sjøfronten 1 (Storkaia–Torget) 74009 567 600 33 ja
Sjøfronten 2 74010 45 953 47 850 1 897
Skjeivk indsutriområde 74036 329 -329 ja
Utskifting vannledning Eresfjord barnehage 74081 350 350
Årødalen industriområde 74035 684 -684
Årødalen Industriområde nord 74073 345 10 300 9 955
Molde bydrift
Biler og maskiner 74022 1 381 1 400 19
Biler og maskiner – park 74023 950 950
Kommunale veger 74027 1 500 1 500
Løftebukker verksted 74084 353 300 -53 ja
Nytt brannalarmanlegg og vifter i Molde parkeringshus 74082 3 000 3 000
Oppgradering bekkeinntak 74068 193 1 350 1 157
Raudsand bru 74083 2 500 2 500
Samferdselstiltak rundt nye Årølia skole 74079 1 202 4 800 3 598 ja
Sentrumstiltak 74017 484 500 16
Styringssystem gatelys 74031 2 109 3 100 991
Trafikksikring – Eikrem 74032 7 000 7 000
Utskifting armatur natriumhøytrykk (NAH) 74056 88 100 13 ja
Veg- og gatelys 74034 1 049 3 200 2 151
76 683 140 800 64 117

Kommunalsjef teknisk, plan og miljø

Boligfelt Akslakleiva

Prosjektet har mindreforbruk på 2,5 mill. kroner i 2023. For å få til en trinnvis utbygging av feltet, må reguleringsplanen endres. Dette arbeidet vil først starte i 2024.

Boligfelt Elgsåslia 

Tomtefeltet er ferdigstilt. Det er kjøpt noe grunn, og gjort tilpasninger for håndtering av overvann. Det var budsjettert med salg av tomter i feltet for 30,0 mill. kroner i 2023, men det ble bare solgt for 0,8 mill. kroner.

Boligfelt Hasleliåsen 

Prosjektet hadde ikke budsjett i 2023, men det var likevel belastet 2,2 mill. kroner i prosjektet som i hovedsak er byggelånsrenter. Totalrammen i prosjektet er nå overskredet med 4,9 mill. kroner. Det var budsjettert med at sluttoppgjøret fra samarbeidspartner på cirka 20 mill. kroner, men det ble ikke gjennomført. Kommunen har ikke begynt å selge tomter i prosjektet.   

Boligfelt Hungnesmarka øst 

Prosjektet har merforbruk på 2,3 mill. kroner. Det som er utbetalt i 2023 er restbeløp til grunneiere for kjøp av areal, samt at prosjektet er belastet byggelånsrenter. Det er ikke prioritert investeringsmidler for igangsetting av arbeidet med reguleringsplan for 2024.  

Boligfelt Kringstad

Boligfelt Kringstad hadde et mindreforbruk på 27,3 mill. kroner i 2023. Dette skyldes at prosjektet kom senere i gang enn det som var skissert. Prosjektet forventes likevel å ferdigstilles i samsvar med tidsplanen i august 2026.  

Boligfelt Strandelia 

Prosjektet har 1,0 mill. kroner i merforbruk. Det eneste som er påløpt i 2023 er byggelånsrenter. Det er budsjettert med midler til regulering av feltet i 2024 og 2025, men det er ikke avsatt midler til opparbeiding av feltet.  

Diverse erverv og tiltak

Prosjektet har et mindreforbruk på 0,6 mill. kroner. Behovet for midler er vanskelig å forutse og budsjettet estimeres ut fra erfaringer og antatt behov.    

Infrastrukturtiltak øvre Stormyra

Merforbruket på 0,2 mill. kroner skyldes at faktura som gjaldt 2022, kom først i 2023. Samlet har prosjektet et merforbruk på 0,4 mill. kroner i forhold til totalramme. Prosjektet er ferdigstilt.  

Kulvert Sagbekken (Lillekollen) 

Prosjektet er ferdigstilt med et mindreforbruk på 0,3 mill. kroner innenfor tidsfrist.  

Nytt SNR – andre konsekvenser Molde kommune

Posten er en løpende overslagsbevilgning for å dekke nødvendige utgifter som kommunen har ved bygging av det nye sykehuset på Hjelset. Det har ikke vært behov for nye tiltak i 2023 og bevilgningen på 2,9 mill. kroner er derfor ubrukt.   

Rammebevilgning - Opparbeidelse av tomtefelt boliger

Prosjektet har et mindreforbruk på 1,0 mill. kroner. Vedtatt budsjett er kroner 1,0 mill. og er en løpende overslagsbevilgning for det enkelte år. Behovet for midler er vanskelig å forutse og budsjettet estimeres ut fra erfaringer og antatt behov.   

Rammebevilgning - Opparbeidelse tomtefelt næring

Prosjektet har et mindreforbruk på 1,9 mill. kroner. Vedtatt budsjett er kroner 2,0 mill. og er en overslagsbevilgning for det enkelte år. Behovet for midler er vanskelig å forutse og budsjettet estimeres ut fra erfaringer og antatt behov.   

RIUA investeringer

Prosjektet ble ferdigstilt i 2023 med et merforbruk på om lag 0,5 mill. kroner i forhold til totalramme.    

Sjøfronten 1 (Storkaia–Torget)

Prosjektet ble ferdigstilt i 2023 innenfor totalramme.   

Sjøfronten 2

Sjøfronten 2 ble åpnet sommeren 2023 som det siste byggetrinnet som binder sammen hele havnepromenaden. Prosjektet har et mindreforbruk på 1,9 mill. kroner i 2023. Høsten 2024 vil prosjektet ferdigstilles med kunstutsmykning.

Skjevik industriområde

Prosjektet hadde ikke bevilgning i 2023. Påløpte utgifter på 0,3 mill. kroner gjelder kommunale gebyrer til oppmåling av eiendomsgrenser.    

Utskifting vannledning Eresfjord barnehage

Arbeidet med utskifting av vannledningen er ferdigstilt, men ble ikke fakturert fra Molde vann og avløp KF. Belastning på 0,4 mill. kroner vil komme i 2024.  

Årødalen industriområde 

Prosjektet hadde ikke bevilgning i 2023. Påløpte utgifter på 0,7 mill. kroner gjelder gjenstående grunnarbeid og gebyrer til oppmåling.    

Årødalen Industriområde nord 

Prosjektet har et mindreforbruk på 10,0 mill. kroner. Bestilling om start av prosjektet var sendt til Molde vann og avløp KF våren 2023. Manglende fremdrift skyldes manglende kapasitet hos foretaket. 

Molde bydrift

Biler og maskiner

Det er investert i ny bil til veidrift samt utstyr til gjennomføring av vinterdrift. Prosjektet er ferdigstilt i henhold til budsjettramme.  

Biler og maskiner – park

Prosjektet hadde et mindreforbruk på 1,0 mill. kroner og er for utskifting av maskinparken brukt på parker, friområder og gravplasser. Bevilgningen i 2023 gjaldt elektrisk hjullaster. Innkjøpet ble ikke gjennomført da det ikke finnes elektrisk hjullaster med tett hytte på markedet per tiden.

Kommunale veger

Prosjektet har et mindreforbruk på 1,5 mill. kroner. Enheten har ikke prioritert å bruke investeringsmidler på asfaltering av grusveger da det ikke er rom for reasfaltering av veger som allerede er asfaltert. Grusvegene som kommunen har er lite trafikkerte veger.  

Løftebukker verksted

Det er investert i nye løftebukker til verksteddriften. Prosjektet er ferdigstilt.

Nytt brannalarmanlegg og vifter i Molde parkeringshus

Bevilgningen i 2023 er ubrukt og prosjektet har et mindreforbruk på 3,0 mill. kroner. Prosessen med brannanlegg og vifter ble påbegynt i 2023. Arbeidet ble konkurranseutsatt, men innkjøpsprosessen viste at det var behov for detaljprosjektering av arbeidet. Prosjektet er nå under detaljprosjektering og anskaffelsen vil bli lyst ut på nytt. Prosjektet vil derfor ferdigstilles først i 2024.  

Oppgradering bekkeinntak

Prosjektet har et mindreforbruk på 1,1 mill. kroner. To bekkeinntak og tilhørende stikkledninger er oppgradert, men det har ikke vært kapasitet til å jobbe mer med prosjektet.

Raudsand bru

Bevilgningen i 2023 er ubrukt og prosjektet har et mindreforbruk på 2,5 mill. kroner. Raudsand bru er forsinket grunnet egne kapasitetsproblemer. Det er imidlertid laget et konkurransegrunnlag som skal lyses ut i 2024. 

Samferdselstiltak rundt nye Årølia skole 

Prosjektet er ferdigstilt med et mindreforbruk på 3,6 mill. kroner. Avviket kan forklares med at Molde eiendom KF tok en del av tiltakene inn i sitt investeringsprosjekt. I tillegg har lønnsutgifter til egne ansatte i prosjektet blitt finansiert over driftsbudsjettet. Trafikksikkerhetstiltakene er etablert i Årølivegen, i friområde vest for Årølia skole, og ved trafikkområdet ved nye Årølia skole. Det er blant annet etablert intensivbelysning på flere områder, tilrettelagt for sikker kryssing av veg, etablert gangveg, samt oppgradert tursti. Tiltakene har medført at skolen nå er klassifisert som en skole med «hjertesone», som betyr at det er sikrere for elever å gå eller sykle i området.

Sentrumstiltak

Det er kjøpt inn nye smarte avfallsbeholdere til Molde sentrum, og mulighetsstudie for Molde trafikkterminal er ferdigstilt. Prosjektet er ferdigstilt innenfor ramme.

Styringssystem gatelys

Prosjektet har et mindreforbruk på 1,0 mill. kroner. Det er etablert styring på alle kretser på gatelys langs kommunal veg. Det gjenstår å etablere 15 tennskap med utstyr. Arbeidet er bestilt og vil bli utført i starten av 2024. 

Trafikksikring – Eikrem

Bevilgningen i 2023 er ubrukt og prosjektet har et mindreforbruk på 7,0 mill. kroner. I forbindelse med utbyggingen på Eikrem (Tiriltunga borettslag) ble det i 2013 inngått en utbyggingsavtale som også inneholdt trafikksikringstiltak. Tiltaket utføres av utbygger, men det er avtalt en lik fordeling av utgiftene mellom kommunen og utbygger på en del av tiltakene. Tiltaket ble påstartet ved årsslutt og kommunens andel vil bli utbetalt i løpet av 2024.   

Utskifting armatur natriumhøytrykk (NAH)

Det er skiftet natriumshøytrykk-armaturer i område Midsund og Nesset. Prosjektet er ferdigstilt innenfor ramme.    

Veg- og gatelys

Prosjektet har et mindreforbruk på 2,1 mill. kroner. Det er utført utskifting til LED og nye gatelys der Molde vann og avløp KF skifter vann- og avløpsledninger på kommunal veg. Høsten 2023 ble det bestilt et større arbeid med utskifting til LED-armaturer i Eidsvåg, som ble avsluttet ved årsskifte. Faktura på 0,5 mill. kroner for dette arbeidet blir derfor belastet i 2024.