Ordførerens kommentar

Året 2014 har vært preget av mange spennende og krevende oppgaver; sykehussaken, regionreformen og by- og miljøpakken. Disse sakene har tatt mye tid og handler om den langsiktige samfunnsutviklingen i Molde og Molderegionen. Men vi må aldri glemme at innbyggerne er våre oppdragsgivere. At den daglige utfordringen, både politisk og administrativt, også består i å gi innbyggerne og næringslivet gode tjenester med optimal tilpasning til den enkeltes behov. Min oppgave er å sikre at kommunen både har fokus på de daglige driftsutfordringene og samtidig prioriterer de mer langsiktige samfunnsutfordringene. Jeg tenker blant annet på miljøutfordringene og sentraliserings-/urbaniseringsbølgen. Hvordan skal vi skape en bærekraftig samfunnsutvikling med et omdømme som gjør vår region attraktiv for unge, velutdannede mennesker?

Viktig avklaring i sykehussaken

I desember 2014 fikk vi beslutningen om at det nye felles akuttsykehuset for Nordmøre og Romsdal skal bygges på Hjelset. Dette var en viktig avklaring i en lang og krevende prosess. Molderegionen har stått samlet om at tomtevalget måtte baseres på faglige kriteria; videreføring basert på de sterke fagmiljøene i Molde, fremtidig rekrutteringsevne, pasientunderlag og sykehusets tilgjengelighet for både N&R. Jeg er overbevist om at plasseringen av det nye fellessykehuset er faglig riktig, og at det vil gi alle innbyggerne i Nordmøre og Romsdal likeverdige, førsteklasses spesialisthelsetjenester.

Utfordringer innen pleie- og omsorgssektoren

Gjennomføringen av den nye helse- og omsorgsplanen, «Lengst mulig i eget hjem» har vært meget krevende for alle parter; de pleietrengende, deres pårørende og de ansatte. Det har vært et sterkt behov for å skape en bedre balanse i «omsorgstrappa» med mer satsing på hjemmebasert omsorg og på omsorgsboliger med heldøgns bemanning. I 2014 har denne nødvendige omorganiseringen medført et merforbruk på 27 mill. kroner, spesielt innenfor hjemmebaserte tjenester og på Kirkebakken Helsehus med korttidsplasser, rehabilitering og døgnpost øyeblikkelig hjelp.

Vekst og pendling

I 2014 hadde Molde en befolkningsvekst på 314 nye innbyggere (+ 1,3 pst), en vekst som er sterkere enn Ålesund og Kristiansund. Befolkningsveksten kommer fordi det fortsatt er vekst i antall sysselsatte. Molde med sitt allsidige og sterke næringsliv, med stor bredde av både private og offentlige arbeidsplasser, viser seg mindre sårbar ved skiftende konjunkturer. Arbeidsplassdekningen i Molde er nå på 125 pst., det vil si at kommunen tilbyr 3.500 flere arbeidsplasser enn antall sysselsatte bosatt i Molde. Arbeidsplassdekningen er den høyeste i fylket og svært høy i landsmålestokk, og betyr at Molde muliggjør en positiv befolkningsutvikling for hele regionen.

Et velfungerende boligmarked

Vi trenger flere unge, velutdannede innbyggere som kan videreutvikle kommunen, og spesielt trenger vi flere unge kvinner. Molde har nå ferdig regulerte og byggeklare boligfelt for eneboliger, rekkehus og leiligheter i alle prisklasser, og markedet oppleves som mer dynamisk med et boligtilbud tilpasset ulike behov og livsfaser.

Viktige samferdselsprosjekt

Dagens samferdselsløsninger må utvikles videre. Innfartsvegen fra øst er allerede sprengt, og i rushtidstrafikken morgen og ettermiddag er det lange køer. Hver dag pendler 5.600 personer fra våre nabokommuner til jobb i Molde. Byens samferdselsutfordringer kan ikke bare løses gjennom en oppgradering av veisystemet, men må samtidig løses gjennom økt satsing på kollektivtransport og gang- og sykkelveger. Prosjektet Møreaksen, med tunnel under Tautra og bro fra Otrøya til Julbøen, har styrket seg og ser ut til å kunne bli realisert rundt 2020.

En åpen og effektiv kommune

Den politiske kulturen i Molde er god med en tradisjon for saklige, politiske diskusjoner med respekt for uenighet og et avklart samarbeid mellom politikk og administrasjon. Molde kommune skal være preget av en åpenhetskultur, også i saker som oppleves som krevende. Som ordfører har jeg forsøkt å fremstå som tydelig og transparent.

Arbeidet med å innføre forbedringsfilosofien LEAN har vært vellykket. Målet er å sikre at kommunens ressurser benyttes på en optimal måte. Jeg vil takke alle ansatte for et godt samarbeid og vil rose rådmannen og hans stab for målrettet arbeid for stadige forbedringer og effektiviseringer innenfor hele kommunens virksomhet.

Torgeir Dahl
ordfører