Rådmannens kommentar

Årsrapporten er rådmannens presentasjon av kommunens offisielle regnskap og årsmelding for kommunestyret. I årsrapporten redegjøres det for omfanget, kompleksiteten og oppnådde resultater i den kommunale tjenesteproduksjonen.

Årsverk

I 2014 ble det i Molde kommune utført 1.683 årsverk, en økning med 41 årsverk fra 2013. Økningen skyldes i hovedsak etableringen av ROR-IKT og utvidet helsetilbud i forbindelse med samhandlingsreformen. Sjukefraværet i 2014 ble totalt på 8,5 pst. (8,1 pst.). Molde kommune har en meget kompetent kommuneorganisasjon med ansvarsbevisste medarbeidere som i sin hverdag gir kvalitativt gode tjenester.

Regnskapsresultat

Regnskapsresultatet viser et underskudd på 36,9 mill. kroner hvorav tjenesteproduksjonen samlet hadde et merforbruk på 34,7 mill. kroner. Merforbruket i de tjenesteproduserende enhetene utgjør ca. 1,9 pst. av de samlede driftsutgiftene. Molde kommune har de to siste årene hatt betydelige underskudd. Det er ikke reserver til å møte uforutsigbare svingninger på inntekts- og utgiftssiden og som følge av høg lånegjeld er kommunen svært renteutsatt. Molde kommune er avhengig av å oppnå regnskapsmessig balanse i 2015 for å unngå innmelding i ROBEK (Register om betinget godkjenning og kontroll) fra 2016.

Drifta i 2013 gikk samlet med et betydelig merforbruk. Kostnadsreduserende tiltak ble iverksatt for å kunne tilpasse aktiviteten til de økonomiske rammene som ble vedtatt for 2014. Det er to hovedårsaker til underskuddet for 2014; fortsatt merforbruk i deler av tjenesteproduksjonen og sviktende skatteinntekter. Skattesvikten i Molde kommune ble 18,6 mill. kroner. For primærkommunene samlet var skattesvikten på 2,25 mrd. kroner.

Merforbruket i tjenesteproduksjonen var økende ut over året. Økonomirapporten per 2. tertial viste likevel en uventet økning i merforbruket, spesielt innen pleie- og omsorgssektoren samtidig med at skatteinntektene sviktet mer enn prognostisert. Ytterlige tiltak ble iverksatt med hovedvekt på stillings- og innkjøpsstopp. Tiltakene hadde effekt mot slutten av året og reduserte merforbruket betydelig i forhold til årsprognosen per oktober. Tiltakene videreføres i 2015 for å tilpasse aktivitets- og tjenestetilbudet til de vedtatte rammene. Dette forutsetter krevende prioriteringer innenfor og mellom tjenesteområder som allerede er under sterkt press.

Netto driftsresultat

Netto driftsresultat viser -39,6 mill. kroner (-2,2 pst.) for 2014, mens det for 2013 var -5,3 mill. kroner. Netto driftsresultat er den primære indikatoren for økonomisk balanse i kommunesektoren. Fra og med 2014 kan ikke kommunene lenger føre momskompensasjon fra investeringer i driften. Det vil i en typisk kommune redusere driftsresultatet med ca. 1,25 prosentpoeng. Netto driftsresultat bør utgjøre minst 1,75 pst. av totale driftsinntekter for en samlet kommunesektor dersom formuen skal bevares. For Molde kommune tilsier dette et positivt netto driftsresultat på 31,6 mill. kroner i 2014. Molde kommunes høye lånegjeld med tilhørende avskrivinger, tilsier at netto driftsresultat kan være noe lavere enn 1,75 pst. over tid med tanke på bevaring av formuen.

Resultat tjenesteproduksjonen

Avvikene i forhold til budsjett blir forklart mer utdypende i tilknytning til den enkelte enhet. Det er imidlertid relativt små avvik i forhold til budsjett for de fleste av enhetene og de gjennomførte tiltakene i 2014 hadde virkning som forutsatt og viser god økonomistyring. Stabsavdelingene hadde et samlet mindreforbruk på 5,3 mill. kroner. Tjeneområdene skole og barnehage hadde et mindreforbruk på henholdsvis 1,0 mill. kroner og 2,3 mill. kroner. Fortsatt representerer finansieringsordningen for ikke-kommunale barnehager stor usikkerhet og fordrer at kommunen har god styring med driften av egne barnehager.

Kommunestyret vedtok i juni 2013 revidert helse- og omsorgsplan for 2013 - 2020 med rullering av handlingsplanen for omsorgstjenesten i kommunen. En omfattende omlegging av omsorgstjenesten er gjennomført i form av blant annet spesialisering av institusjonstilbudet, oppbygging av tilbudet med omsorgsboliger med heldøgns bemanning og styrking av hjemmetjenesten. Betydelige omstillingskostnader er påløpt i 2014. Endret arbeidsfordeling mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten i tråd med samhandlingsreformen har gitt kommunen økte uforutsette utgifter. Antall utskrivningsklare pasienter økte med 4,7 pst. i forhold til 2013. Samtidig ble antall betalte døgn på sykehus redusert med 33,7 pst. Molde kommune har fortsatt utfordringer med å gi alle utskrivningsklare pasienter fra spesialisthelsetjenesten et tilrettelagt kommunalt tilbud fra utskrivningsdato. Presset på korttidsplass, hjemmetjeneste og rehabilitering er økende. Det er en merkbar økning i tallet på yngre mottakere av pleie- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgssektoren hadde det største merforbruket med 27,3 mill. kroner hvor hele merforbruket kommer i enhetene innen pleie og omsorg.

Sosialtjenesten NAV hadde også et stort merforbruk på 11,9 mill. kroner i 2014. Hovedårsaken til avviket er tidligere og økt mottak av flyktninger i 2014 og at enheten ikke klarte å redusere utbetalingene av økonomisk sosialhjelp. Økt mottak av flyktninger gav økte inntekter, men bidrog samtidig til et merforbruk på enheten.

Barneverntjenesten hadde et merforbruk på 4,6 mill. kroner i 2014. Hovedårsaken var en stor økning i antall fosterhjemsplasserte barn.

Planarbeid

Kommunen har utført et omfattende planleggingsarbeid i forbindelse med lokalisering av nytt felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal. Statsråden har besluttet Hjelset som lokaliseringssted for det nye sjukehuset. Kommunen vil prioritere det videre planarbeidet for å bidra til nødvendig fremdrift og realisering av det nye sjukehuset innen 2021. Arbeidet med kommunereformen har også krevd planleggingsressurser i 2014 og vil intensiveres ytterligere i 2015 og frem mot strukturvedtak sommeren 2016. Kommunen har også startet planarbeidet for Molde 2040.

Avsluttende kommentar

2014 var et svært krevende år for Molde kommune. Det er nødvendig å gjennomføre nye bærekraftige tiltak med permanent effekt på kommunens økonomi. Kompetanse og optimal ressursbruk tilpasset tjenesteproduksjonens omfang og kvalitet er viktige suksessfaktorer. Takk til kommunestyrets medlemmer, tillitsvalgte og alle medarbeiderne i Molde kommune for samarbeidet i 2014.


Arne Sverre Dahl
rådmann