Flyktningtjenesten

Målekort

Målekort
Mål 2012 2013 2014 2015
Økonomi og organisasjon
- Avvik i forhold til budsjett 0,0 % - - - 11,9 %
Arbeidsgiver
- Sykefravær 6,0 % - - - 11,8%

Balansert avviksforklaring

(Beløp i 1.000 kr)

Merforbruk/mindreforbruk

Merforbruk/mindreforbruk
Regnskap Budsjett Avvik
2015 55 069 62 542 7 473
2014 - - -
2013 - - -
2012 - - -

​Økonomi

Enheten hadde et mindreforbruk på kr 7.472.727,-.

Det største avviket skyldes merinntekter på 3,6 mill. kroner som følge av økt bosetting i november og desember 2015. Utgiftene for disse bosettingene vil i hovedsak komme i 2016. I tillegg var det merinntekter fra statlig tilskudd for flyktninger med funksjonshemminger (tilskudd 2) på 1,7 mill. kroner. Det er mottatt statlig tilskudd for alternativ mottaksplassering av asylsøkere (AMOT) med 1,4 mill. kroner. Generell innsparing og salg av tjenester til Aukra kommune har også bidratt positivt.


Avdeling for enslige mindreårige har klart å redusere lønnsutgiftene ved å endre turnusen. I tillegg har de hatt vakante stillinger på grunn av kommunens tilsettingsstopp. Innsparingen har også medført reduserte refusjoner fra Bufetat, men til tross for dette har avdelingen et mindreforbruk på 2,9 mill. kroner.


Av negative avvik nevnes refusjoner til andre enheter i kommunen. Den økte bosettingen har ført til merutgifter til introduksjonsprogram og økt utbetaling av sosialhjelp. Kjøp av tjenester fra Molde voksenopplæringssenter fikk et merforbruk på 2,3 mill. kroner, mens refusjon til sosialtjenesten NAV Molde fikk et merforbruk på 2,6 mill. kroner.


Flyktningtjenestens ramme er finansiert gjennom integreringstilskuddet som regnskapsførers på sentralt budsjettområde. Integreringstilskuddet er i balanse ved regnskapsavslutningen ettersom merinntekten ble budsjettkorrigert og lagt til flyktningtjenestens ramme. Budsjett for statlig integreringstilskudd for flyktninger er gjennom 2015 blitt økt med til sammen 17,1 mill. kroner på grunn av endringer i antall bosettinger i den femårige integreringsperioden. Av denne økningen er flyktningtjenestens budsjett gjennom året økt med 15,7 mill. kroner. Resterende økning, på 1,4 mill. kroner, ble korrigert til sosialtjenesten NAV Molde i forbindelse med utskillelsen av flyktningtjenesten som egen enhet fra 1. januar 2015.

Sykefravær

Arbeidsgiver

Sykefravær:

Enheten har utfordringer med langtidsfraværet. Det er ikke indikasjoner på at dette skyldes arbeidsrelatert sykefravær. Fravær blir regelmessig og systematisk fulgt opp. Korttidsfraværet ligger innenfor det som regnes som normalt.


Medarbeidertilfredshet:

Ingen måling i 2015.


Tjenesteleverandør

Ingen måling i 2015.

Hovedtall

Driftsutgifter

Driftsinntekter

(Beløp i mill. kr.)

Driftsutgifter/driftsinntekter

Årsverk

Fremtidige utfordringer

Enheten har vokst ut av kontorarealene, dette vil gi ytterligere utfordringer dersom aktiviteten i bosettingsarbeidet økes.

Tjenesten ser utfordringer i årene fremover i forbindelse med å skaffe tilstrekkelig med boliger til nye flyktninger. Tjenesten er avhengig av at kommunen og private utbyggere planlegger for en generell folketallsvekst der bosettingstallene er innberegnet. Videre er enheten avhengig av et fortsatt godt samarbeid med det private utleiemarkedet.

Det er essensielt for tjenesten at kapasiteten i samarbeidende enheter i kommunen økes tilsvarende utviklingen i bosettingen. For å lykkes med integrering er det svært viktig at flyktningene blir kvalifisert til arbeid eller videre utdanning. Dette må enheten prioritere høyt fremover i samarbeid med blant andre Molde voksenopplæringssenter og sosialtjenesten NAV Molde.

Om enheten

Flyktningtjenesten ble i 2015 skilt ut fra sosialtjenesten NAV Molde og etablert som egen enhet. Den nye enheten ble delt inn i tre avdelinger: bosetting, kvalifisering og integrering og avdeling for enslige mindreårige. Flyktningtjenesten flyttet samtidig til kontorlokalene fra det nedlagte Molde asylmottak.