Ordførerens kommentar

2015 har vært et aktivt og fremgangsrikt år for Molde kommune. Kommunevalget i september gav 9 partier representasjon i kommunestyret. Ved å utvide formannskapet til 13 representanter, også for denne kommunestyreperioden, ble 8 av partiene representert i organet. Som ordfører mener jeg det er positivt at partiene tidlig kommer i befatning med de politiske sakene og tror at dette er positivt for det politiske klimaet i kommunen.

Min oppgave som ordfører er å sikre at kommunen både har fokus på de daglige driftsutfordringene og samtidig prioriterer de mer langsiktige samfunnsutfordringene. Jeg tenker blant annet på miljøutfordringene, akademiseringstrendene med stadig høyere krav til formalkompetanse og sentraliserings-/urbaniseringsbølgen. Den daglige utfordringen, både politisk og administrativt, består i å gi innbyggerne og næringslivet gode tjenester med optimal tilpasning til den enkeltes behov. Dette operative fokuset må kombineres med den langsiktige samfunnsplanleggingen:

Hvordan skal vi skape en bærekraftig samfunnsutvikling med et omdømme som gjør vår region attraktiv for unge, velutdannede mennesker?

Som ordfører har jeg i 2015 spesielt prioritert disse viktige områdene:

Økonomiutfordringen for Molde kommune

Etter 2 år med store negative netto driftsresultat var det helt avgjørende at vi fikk kontroll på kommunens driftsøkonomi. Regnskapet for 2015 ble 37,1 millioner bedre enn budsjett. Forbedringene skyldes lavere pensjonskostnader, høyere skatteinngang og lavere driftsutgifter enn budsjettert. Netto driftsresultat ble på 58,1 mill. kroner, en forbedring på nesten 100 mill. kroner i forhold til 2014.

Utfordringer innen pleie- og omsorgssektoren

Gjennomføringen av den nye helse- og omsorgsplanen, «Lengst mulig i eget hjem» har vært meget krevende for alle parter; de pleietrengende, deres pårørende og de ansatte. Det har vært et sterkt behov for å skape en bedre balanse i «omsorgs-trappa» med mer satsing på hjemmebasert omsorg og på omsorgsboliger med heldøgns bemanning. I hele 1. halvår 2015 manglet kommunen kapasitet til å motta utskrivningsklare pasienter, og måtte betale helseforetaket for 1.431 liggedøgn. Omslaget kom fra juli 2015, og 2. halvår betalte kommunen for kun 48 døgn. Ett av tiltakene for å få balanse i omsorgstilbudet er opprettelsen av nye omsorgsboliger med heldøgns bemanning. Molde har flere nye prosjekter for flere nye omsorgsboliger.

Bygging av sykehuset på Hjelset

Etter vedtaket i desember 2014, skal det nye felles akuttsykehuset for Nordmøre og Romsdal bygges på Hjelset. Dette var en viktig avklaring i en lang og krevende prosess. Jobben nå har vært å sikre at byggingen av sykehuset starter i 2018. Det betyr at vår oppgave er å sikre at planleggingen skjer i henhold til plan, og at vedtaket om bygging skjer i denne stortingsperioden. Min oppfatning er at fremdriften i prosjektet er god og at nytt sykehus på Hjelset for Nordmøre og Romsdal er solid politisk forankret.

Kommunereformen

Som ordfører og styreleder i Romsdal Regionråd har jeg arbeidet mye for at flest mulig av kommunene i regionen sammen etablerer en ny felles kommune som dekker dagens felles bo- og arbeidsmarked. Endelig vedtak i kommunestyrene om ny kommunestruktur skal skje innen 1. juli 2016. Målsettingen er at vi sammen skal kunne sikre bedre og desentraliserte tjenester, et sterkere fagmiljø, en helhetlig areal- og samfunnsutvikling og større gjennomslag opp mot regjering og Storting.

Vekst og pendling

Også i 2015 hadde Molde en befolkningsvekst på 1,3 pst. (+ 340 innbyggere) som er sterkere enn økningen i Ålesund og Kristiansund. Innbyggerveksten drives av fortsatt vekst i antall arbeidsplasser. Det ble skapt 316 nye arbeidsplasser i 2015, og arbeidsplassdekningen i Molde er nå på 127 pst. Det vil si at kommunen tilbyr 3.800 flere arbeidsplasser enn antall sysselsatte bosatt i Molde. Arbeidsplassdekningen er den høyeste i fylket og svært høy i landsmålestokk, og betyr at Molde muliggjør en positiv befolkningsutvikling for hele regionen.

Viktige samferdselsprosjekt

Dagens samferdselsløsninger må utvikles videre. Innfartsvegen fra øst er allerede sprengt, og i rushtidstrafikken morgen og ettermiddag er det lange køer. Hver dag pendler nær 6.000 personer fra våre nabokommuner til jobb i Molde. Byens samferdselsutfordringer kan ikke bare løses gjennom en oppgradering av veisystemet, men må samtidig løses gjennom økt satsing på kollektivtransport og gang- og sykkelveger. Prosjektet Møreaksen, med tunnel under Tautra og bro fra Otrøya til Julbøen, har styrket seg og ser ut til å kunne bli realisert rundt 2020. Det jobbes målrettet for å sikre prosjektet prioritet i NTP 2018–2029.

En åpen og effektiv kommune

Jeg vil takke alle ansatte for et godt samarbeid og vil rose rådmannen og hans stab for målrettet arbeid for stadige forbedringer og effektiviseringer innenfor hele kommunens virksomhet. Jeg mener hele kommunen kan være stolt av det arbeidet kommunen har gjennomført i 2015, og opplever at vi sammen har skapt et godt grunnlag for videre fremgang.


Torgeir Dahl
ordfører