Rådmannens kommentar

Molde kommunes økonomiske utfordringer har hatt førsteprioritet i 2015. Regnskapsresultatet viser et overskudd på 37,1 mill. kroner i 2015. Netto driftsresultat for 2015 viser 58,1 mill. kroner (3,1 pst. av brutto driftsinntekter). Tilsvarende var netto driftsresultat for 2014 på -39,6 mill. kroner (-2,2 pst. av brutto driftsinntekter) . Det vil si en forbedring i netto driftsresultat med 97,6 mill. kroner. Rådmannen vil gi honnør til hele organisasjonen for den lojalitet som er vist og det arbeidet som er gjort for å tilpasse tjenesteproduksjonen til de økonomiske rammene.

Netto driftsresultat

Netto driftsresultat er den primære indikatoren for økonomisk balanse i kommunesektoren og bør utgjøre minst 1,75 pst. av totale driftsinntekter for en samlet kommunesektor dersom formuen skal bevares. For Molde kommune tilsier dette et positivt netto driftsresultat på 32,8 mill. kroner i 2015. Molde kommunes høye lånegjeld med tilhørende avskrivinger, tilsier at netto driftsresultat kan være noe lavere enn 1,75 pst. over tid med tanke på bevaring av formuen.

Regnskapsresultat

Molde kommune hadde i 2013 og 2014 betydelige underskudd med henholdsvis 19,9 mill. kroner og 36,9 mill. kroner. Kommunen har ikke reserver til å møte uforutsigbare svingninger på inntekts- og utgiftssiden. Derfor var Molde kommune avhengig av å oppnå regnskapsmessig balanse i 2015 for å unngå innmelding i ROBEK (Register om betinget godkjenning og kontroll) fra 2016.

Det har vært arbeidet svært målrettet med klare prioriteringer og stram økonomistyring gjennom hele året. Endringer i rapporteringsrutinene er gjennomført og det er foretatt organisatoriske endringer for å styrke den løpende driftsoppfølgingen.

Regnskapsresultatet for 2015 viser et overskudd på 37,1 mill. kroner. Lavere pensjonskostnader enn budsjettert med 19,0 mill. kroner og bedre skatteinntekter enn budsjettert med 6,7 mill. kroner, er to viktige årsaker til det positive resultatet. Disse to postene kan kommunen i liten grad styre selv. Derfor har det gjennom året vært et særskilt fokus på kommunens tjenesteproduksjon. Rådmannen er meget tilfreds med at tjenesteproduksjon samlet hadde et mindreforbruk på 12,7 mill. kroner.

Mindreforbruket i de tjenesteproduserende enhetene utgjør 0,7 pst. av de samlede driftsutgiftene mot et tilsvarende merforbruk på 34,7 mill. kroner (1,9 pst.) i 2014. Det er grunn til å understreke at inkludert i regnskapsresultatet ligger også inndekning av hele underskuddet på 19,9 mill. kroner fra 2013.

Staber, skoler, barnehager og kultur

Avvikene i forhold til budsjett blir forklart mer utdypende i tilknytning til den enkelte enhet. Stabsavdelingene hadde et samlet mindreforbruk på 5,0 mill. kroner. Tjenesteområdene skole og barnehage hadde et mindreforbruk på henholdsvis 2,0 mill. kroner og 5,0 mill. kroner. Kulturområdet med kulturtjenesten og kulturskolen hadde et mindreforbruk på 0,6 mill. kroner.

Helse og omsorg

Arbeidet med omlegging av helse- og omsorgstjenesten i tråd med helse- og omsorgsplanen fra 2013 har blitt videreført. Betydelige omstillingsutgifter er påløpt i denne prosessen, men de gjennomførte endringene begynner å gi resultat. Helsetjenesten og tiltak funksjonshemmede hadde begge et mindreforbruk, samlet ca. 3,8 mill kroner. Det er fortsatt merforbruk innen pleie- og omsorgsområdet samlet, men merforbruket er redusert betydelig fra 24,5 mill. kroner i 2014 til 7,9 mill. kroner i 2015.

Første halvår hadde Molde kommune store utfordringer med å gi alle utskrivningsklare pasienter fra spesialisthelsetjenesten et tilrettelagt kommunalt tilbud fra utskrivningsdato. I løpet av andre halvår bedret denne situasjonen seg vesentlig. Store deler av høsten ble ikke kommunen belastet for liggedøgn på sjukehuset etter at pasienten var utskrivningsklar. Omstillingsarbeidet må fortsette. Presset på langtids- og korttidsplassene, hjemmetjeneste og rehabilitering er stort. Det er derfor helt nødvendig at kommunen intensiverer arbeidet med bygging av omsorgsboliger tilrettelagt for heldøgns omsorg. Likeledes viser gjennomgangen av pleie- og omsorgstjenesten i Molde kommune at det er gevinster å hente både hva gjelder økonomi og kvalitet gjennom blant annet bedre samhandling og hverdagsrehabilitering.

Familie- og sosialtjenester

Sosialtjenesten NAV hadde et merforbruk på 1,2 mill. kroner i 2015 mot et merforbruk på 11,9 mill. kroner i 2014. Det har vært arbeidet meget godt i NAV med å få personer over fra stønad til utdanning eller arbeid. Dette har bidratt til vesentlig reduksjon i utbetalt økonomisk sosialhjelp. Fra 1. januar 2015 ble flyktningtjenesten skilt ut fra NAV og etablert som egen enhet. Molde asylmottak ble avviklet i desember 2014 og kommunen fikk da anledning til å bosette personer med innvilget opphold på kvoten for 2015. Dette medførte et betydelig press på flyktningtjenesten siden bosettingen ikke ble fordelt like jevnt gjennom året. Økt mottak av flyktninger har gitt økte inntekter, mens utgiftene vil fordele seg over tid.

Barneverntjenesten hadde et merforbruk på 4,2 mill. kroner i 2015, et redusert merforbruk på 0,4 mill. kroner fra 2014. Hovedårsaken til merforbruket er utgifter til plasseringer utenfor hjemmet. Ressurstjenesten oppnådde et lite mindreforbruk på 0,1 mill. kroner.

Teknisk

Teknisk område omfatter brann- og redningstjenesten, byggesak og geodata og Molde bydrift og fikk et samlet mindreforbruk på 2,3 mill. kroner.

Årsverk

Molde kommunes viktigste ressursinnsats er kompetente og ansvarsbevisste medarbeidere som i sin hverdag gir kvalitativt gode tjenester. Det være seg om de er fast ansatte, vikarer eller i ulike engasjementsstillinger. Molde kommune benytter seg også av innleie og kjøp av tjenester i særlige tilfeller. Det har vært en målsetting å kunne få en fullstendig oversikt over den samlede ressursinnsatsen målt i form av utførte årsverk. Rapporteringen for 2015 er lagt om fra tidligere år, men for å få et sammenligningsgrunnlag, er det foretatt tilsvarende gjennomgang og korrigering for 2013 og 2014. I Molde kommune ble det totalt (inkl. kommunale foretak) utført 1.914 årsverk i 2015, en nedgang med 48 årsverk fra 2014 og tilsvarende nedgang på 16 årsverk i forhold til 2013. Sjukefraværet er en viktig faktor som blant annet påvirker kvaliteten på tjenestene og behovet for vikarer og holder seg stabilt på 8,5 pst. Målrettet arbeid over tid gir resultater.

Planarbeid

Kommunen har hatt en omfattende planaktivitet i 2015. Arbeidet med kommunereformen har hatt høg prioritet. Planleggingsarbeidet i forbindelse med bygging av nytt felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal på Hjelset har blitt intensivert og kommunen vil prioritere det videre planarbeidet for å bidra til nødvendig fremdrift og realisering av det nye sjukehuset innen 2021. Kommuneplanens arealdel, Molde 2040, har vært ute på høring og vil bli lagt frem for politisk sluttbehandling første halvår 2016. Det pågår også et stort arbeid med flere planprosjekt for å øke Moldes betydning og attraktivitet som by og regionsenter.

Avsluttende kommentar

2015 var et svært krevende år for Molde kommune. Rådmannen er tilfreds med arbeidet og resultatet som ble oppnådd. Men inneværende år er minst like krevende og hele kommuneorganisasjonen må fortsette det målrettede arbeidet med å opprettholde kvaliteten i tjenesteproduksjonen innenfor de vedtatte økonomiske rammene. Det er nødvendig å gjennomføre nye bærekraftige tiltak som resultat av et kontinuerlig forbedringsarbeid der Lean, digitalisering og kompetanseutvikling er avgjørende suksessfaktorer. Rådmannen vil få rette en særlig takk til kommunestyrets medlemmer, politisk ledelse, alle ledere og medarbeidere og deres tillitsvalgte for samarbeidet i 2015.


Arne Sverre Dahl
rådmann