Om årsrapporten

Molde kommunes årsrapport for 2015 presenteres i sin helhet på nett også i år. Kommunens årsrapport ble første gang utgitt i nettversjon i 2015 og vant Farmand-prisen for beste årsrapport dette året. Fokus i årets rapport har vært en ytterligere styrking av innholdskvaliteten. Årsrapporten er rådmannens presentasjon av kommunens offisielle regnskap og årsmelding for kommunestyret. Rapporten fungerer i tillegg som et informasjonsdokument for kommunens innbyggere, næringsliv og andre lesere gjennom beskrivelse av de kommunale enheter og oppnådde resultater i 2015. Årsrapporten er detaljrik og omfattende. Dette er gjort for at politikere, ansatte og innbyggere skal få en grundig og detaljert informasjon om kommunen både når det gjelder overordnede styringssystemer, tjenestebeskrivelser i enhetene, ressursbruk og målsetninger for driften.

Kommunen ønsket å benytte barnetegninger som illustrasjoner i årsrapporten for 2015, og utfordret kommunens elever ved 2. og 6. trinn til en tegnekonkurranse. Det kom inn en mengde flotte tegninger og et lite utvalg vises i årets rapport. Molde kommune takker alle elevene som bidro.

Global påvirkning

Som alle andre norske kommuner, er også Molde kommune og landet som helhet særdeles påvirket av det som skjer ute i den store verden med særlig vekt på Europa. Også i årets årsrapport er dette inntatt som et viktig element gjennom et eget kapittel (Kommunene og norsk økonomi) som til en viss grad tar for seg den globale påvirkningen som kommunesektoren er eksponert og utsatt for.

Fremtidsrettet

Årsrapporten gir et helhetlig bilde av den kommunale tjenesteproduksjon i året i tillegg til å være en viktig brikke i det kommunale plansystemet. For å ha et strategisk blikk fremover, som er en av årsrapportens viktigste funksjoner, er budsjettet for 2016 lagt inn som en sammenligningskolonne i de fleste regnskapstabeller. I tillegg er alle enheter utfordret til å skrive litt om fremtidige utfordringer tjenestene de leverer står ovenfor. I årsrapporten skal tjenesteproduksjon og øvrige aktiviteter i året som har gått evalueres i forhold til måloppnåelse.

Tjenesteleveranser

For å gi leserne et godt innblikk i de enkelte tjenester kommunen leverer, er det også i år valgt å presentere all informasjon samlet under den enkelte tjeneste. Dette innebærer at diverse nøkkeltall, data fra KOSTRA og eventuelle bruker- og medarbeiderundersøkelser vil bli presentert samtidig som tjenestene vil bli beskrevet.

Konsernet

Molde kommunes regnskap synliggjør all aktivitet i kommunal regi samtidig som det beskriver omfanget av tjenesteproduksjonen som er satt bort til andre. Årsrapporten viser at Molde kommune er et konsern som i tillegg til kjernevirksomheten har mange kommunale foretak og deltar i flere interkommunale selskaper. I tillegg er kommunen eier og medeier i flere aksjeselskaper. Det hadde derfor vært ønskelig at kommunene var pålagt å sette opp eget revisorbekreftet konsernregnskap i tillegg til det ordinære regnskapet.

Rapportering

Rapporteringen av regnskaps- og produksjonsdata til staten (KOSTRA) hadde også blitt kvalitetsmessig vesentlig bedre dersom dataene var gjenstand for revisjon på linje med regnskapet for øvrig. Dette ville gitt et bedre og riktigere sammenligningsgrunnlag kommunene imellom.