Fremtidige utfordringer

Økonomi

For tredje år på rad har Molde kommune oppnådd et positivt netto driftsresultat over anbefalt nivå, og udisponerte mindreforbruk har blitt satt av til disposisjonsfond. Det er svært gledelig, men har også vært nødvending. Etter regnskapet for 2017 sitter kommunen igjen med en udisponert bufferkapital på 129,8 mill. kroner som kan benyttes til driftsformål. Dette tilsvarer 6,1 pst. av brutto driftsinntekter.

Utfordringen for årene som kommer vil være å oppnå en samlet balanse i tjenesteproduksjonen samtidig som opparbeidd økonomisk handlingsrom videreføres. Den økonomiske bufferen er nå på et tilfredsstillende nivå og innenfor intensjonsavtalens mål. Men det er viktig at denne videreføres for å kunne håndtere svingninger, ikke minst med tanke på mulig renterisiko. Regnskapet for 2017 viser også at det ikke var en samlet balanse i tjenesteproduksjonen for året. Det er fremdeles økonomiske utfordringer blant enkelte enheter og budsjettene er fremdeles stramme. Det blir viktig å oppnå samlet balanse i tjenesteproduksjonen uten å måtte tømme disposisjonsfondet i årene fremover.

Den økonomiske planleggingen for nye Molde kommune med samordning av regnskaper og budsjetter for kommunene Midsund, Molde og Nesset vil få økt fokus fremover. Kommunene skal driftes hver for seg til og med 2019, men fra 1. januar 2020 vil den nye kommunen være i funksjon med et samordnet budsjett. Økonomiske tilpasninger forventes å skje løpende frem til 2020 særlig med henblikk på det som allerede er avtalt kommunene imellom. Dette vil bli en spennende, men også utfordrende oppgave.

Arbeidsgiver

Arbeidet med å skape nye Molde kommune vil være et prioritert arbeid. Som arbeidsgiver står kommunen ovenfor spennende tider med omstilling. Endringene er flere og kommer raskere enn før. Nye behov oppstår hos innbyggerne og krav til kvalitet og innhold i offentlige tjenester endres. Det er helt sikkert at noen arbeidsoppgaver vil forsvinne og at nye vil komme. Å ruste organisasjonen for å håndtere dette og finne veien til nye måter å løse oppgavene sine på, blir derfor svært viktig.

Ny teknologi og digitalisering vil også påvirke kommunikasjon- og samhandlingsmåter i organisasjonen, ut mot brukere, innbyggere og samarbeidspartnere. Samhandling med organisasjonene og vernetjenesten er viktig for å lykkes med gode endringsprosesser. Større grad av brukermedvirkning og brukerdialog blir sentralt for å sikre rett kvalitet i tjenestene, og er et prinsipp som hele organisasjonen må ivareta.

Gode medarbeidere og ledere er organisasjonens viktigste ressurs i alt arbeid, og er en forutsetning for utvikling, verdiskaping og forbedringskultur.

Tjenesteleverandør

Molde kommune arbeider nå med en ny helse- og omsorgsplan. Denne vil bli sluttbehandlet i 2018. Planen vil strekke seg frem til 2025. Det er viktig at planen legger til rette for gode og helhetlige løsninger. Bruk av ny teknologi vil være sentralt.

Hjemmetjenestene er styrket de siste årene i tråd med gjeldende helse- og omsorgsplan. Fortsatt er det tidvis en utfordring for kommunen å ta imot utskrivningsklare pasienter fra sykehuset som har behov for institusjonsplass. I januar 2018 inngikk kommunen avtale med Midsund kommune om kjøp av tre institusjonsplasser. Renovering av Hotel Nobel som skal gi 25 boenheter med heldøgns bemanning har også startet. Det forventes at disse tiltakene vil bidra til at behovet for å betale liggedøgn til sykehuset reduseres.

Det skal utarbeides en ny skolebruksplan innen utgangen av 2018. Noen av skolene har ledig areal, mens andre skoler opplever at elevtallene utfordrer arealkapasiteten til det ytterste.

Det er også behov for å systematisere mer arbeidet med integrering. Det er viktig at hver enkelt får individuelt tilpasset kvalifiseringsløp som kan danne et best mulig grunnlag for varig tilknytning til arbeidslivet for flest mulig. Det er også viktig fremover å følge opp kompetanseplanen for pedagogisk personale for å sikre at Molde kommune tilfredsstiller nye kompetansekrav.

Folkehelseperspektivet skal være en viktig premiss for alt strategisk planarbeid. Oversikten over helsetilstand og påvirkningsfaktorer som ble utarbeidet i 2017, gir et godt grunnlag for fremtidig planarbeid.