Fremtidige utfordringer

Økonomi

Kommunen har nå vært gjennom to år med økonomiske innstramminger og stort fokus på å dekke tidligere underskudd og oppnå økonomisk balanse. Målsettingen for disse årene er nådd og vel så det. Etter å ha avlagt regnskap for disse to årene, sitter kommunen igjen med en udisponert bufferkapital på 99,4 mill. kroner som kan benyttes til driftsformål. Dette er nær 5,0 pst. av brutto driftsinntekter. Utfordringen for årene som kommer vil være å opprettholde en samlet balanse i tjenesteproduksjonen samtidig som opparbeidd økonomisk handlingsrom videreføres.

Det er også nært forestående å begynne den økonomiske planleggingen for nye Molde kommune med samordning av regnskaper og budsjetter for kommunene Midsund, Molde og Nesset. Kommunene skal driftes hver for seg til og med år 2019, men fra 1. januar 2020 vil den nye kommunen være i funksjon med et samordnet budsjett. Økonomiske tilpasninger forventes å skje løpende i årene som kommer særlig med henblikk på det som allerede er avtalt kommunene imellom. Dette vil bli en spennende men også utfordrende oppgave i årene som kommer.

Arbeidsgiver

Molde kommune som arbeidsgiver står foran store endringer, da bruken av digitalisering og velferdsteknologi vil påvirke hvordan det arbeides og samhandles internt med innbyggere og brukere, private og offentlige aktører og frivillig sektor. Disse endringer krever god samhandling med ROR-IKT og at ledere på alle nivå styrer godt og profesjonelt i riktig retning for å oppnå en god utvikling av kommunen. Samhandling med organisasjonene og vernetjenesten er også viktig for å få gode prosesser til beste for arbeidsmiljø og tjenesteleveranser. Brukerkvalitet blir et fokusområde for hele organisasjonen.

Arbeidet med å skape en ny kommune vil være et prioritert arbeid.

Tjenesteleverandør


Kommunen har ikke i dag en samlet helse- og omsorgsplan. Arbeidet med en slik plan har startet og vil bli sluttbehandlet i 2018. Planen som vil strekke seg frem til 2025, vil innbefatte økningen i antall eldre. Det er viktig at planen legger til rette for gode og helhetlige løsninger. Bruk av ny teknologi vil være sentralt.

Hjemmetjenestene er styrket de siste årene. I 2018 blir Hotel Nobel åpnet med 25 boenheter. Det blir arbeidet med flere prosjekter innen helse og omsorg for å sikre et bredt spekter av tilbud.

Det skal utarbeides en ny skolebruksplan innen utgangen av 2018. Videre skal det utarbeides en kompetanseplan for pedagogisk personale. Denne skal vedtas i 2017.

Folkehelseperspektivet skal være en viktig premiss for alt strategisk planarbeid. Oversikten over helsetilstand og påvirkningsfaktorer som ble utarbeidet i 2016, gir et godt grunnlag for fremtidig planarbeid.

Samfunnsutvikler


Reguleringsplanen for det nye sykehuset på Hjelset må vedtas i 2017. Dette for å sikre at byggingen av sykehuset kan starte i 2018. Sykehuset skal stå ferdig i 2022 og vil være viktig for utvikling av hele regionen.

Etablering av nye Molde kommune fra 1. januar 2020 vil prege årene som kommer. I tillegg til forberedelsene til den nye kommunen, er det flere andre plansamarbeid mellom kommunene. Interkommunal sjøplan for Romsdalsfjorden, som inkluderer fem kommuner, vil bli vedtatt i 2017. Byregionprogrammet, med deltagelse fra seks kommuner, skal styrke regionen gjennom å utnytte sterke sider og redusere sårbarhet. Prosjektet ble startet i 2016 og blir avsluttet i 2018.

Bedre kollektivløsninger og sykkel- og gangveiløsninger er sentrale i Bypakke Molde. Det er lagt vekt på å utvikle gode kollektivløsninger for det nye sykehuset på Hjelset. Klimautfordringene blir stadig viktigere. Det skal utarbeides en kommunedelplan for klima, energi og naturmangfold.