Kommunen som samfunnsutvikler

Molde kommune skal være pådriver for vekst og samarbeid i regionen

Gode samferdselsløsninger er viktig for vekst og samarbeid i regionen. I 2015 har arbeidet med reguleringsplan for Vik-Julbøen (Møreaksen) vært et viktig samarbeidsprosjekt for kommunene Vestnes, Midsund og Molde. Etableringen av det nye vegsambandet vil også gi muligheter for fastlandsforbindelse for Gossen via Kjerringsund-sambandet. Arbeidet med ny E39 fra Julbøen via flere delprosjekt i Molde kommune, vil gi Molderegionen gode og fremtidsrettede samferdselsløsninger.

Interkommunale samarbeidsavtaler er viktig for tjenesteutviklingen i Molderegionen. Molde kommune har 56 samarbeidsavtaler med ulike konstellasjoner. I 2015 ble det inngått avtaler om innkjøpssamarbeid blant ROR-kommunene og barnevernsvakt for flere kommuner.

Arbeidet med en interkommunal sjøplan for Romsdalsfjorden startet i 2013. Det er 5 kommuner (Midsund, Vestnes, Rauma, Nesset og Molde) som er med i planarbeidet. Planforslaget vil bli sendt på høring i 2016.

Kommunal- og moderniseringsdepartementets Byregionprogram ble i fase 2 utvidet og prosjektet Molderegionen fikk tilsagn om å delta. Kommunene Aukra. Eide, Fræna, Midsund, Molde og Rauma deltar i samarbeidsprosjektet som har som mål å styrke næringsliv og bosetting gjennom å redusere sårbarheten. Prosjektet er planlagt ferdig i 2018.

Arbeidet med kommunereform preget 2015. Forslag til ny kommunestruktur skal være klar i juni 2016. ROR har hatt en sentral rolle i utarbeiding av bakgrunnsinformasjon som grunnlag for de videre diskusjoner. Molde kommunestyre gikk i 2015 inn for at den nye kommunen bør samle kommunene på Romsdalshalvøya. Dette vil gi en fremtidsrettet og slagkraftig ny kommune.

I desember 2014 ble det vedtatt å bygge nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal på Hjelset. Molde kommune har i 2015 arbeidet med en kommunedelplan for Hjelset-området som skal gi rom for det nye sykehuset og klarlegge infrastrukturen i området. Forslag til kommunedelplan skal være ferdig i 1. halvår 2016. Byggestart for det nye sykehuset er planlagt til 2018.


Molde kommune skal ha vekst og utvikling i hele kommunen

Forslag til kommunedelplan for Strande - Aukra grense ble utarbeidet i 2015. Planen viser hvordan arealet i dette området er tenkt utnyttet frem mot 2040. Planforslaget inneholder 5 tidligere planer. Planforslaget ble utarbeidet etter gode medvirkningsprosesser. Planen blir ventelig sluttbehandlet i 1. halvår 2016. Etter at denne planen er vedtatt, vil en tilsvarende prosess for den øvrige delen av kommunen starte.

Kommunen har vedtatt reguleringsplaner som gir rom for 1.300 nye boenheter fordelt over hele kommunen. Forslaget til kommunedelplan for Strande – Aukra grense inneholder 16 nye utbyggingsområde som vil gi plass til nærmere 1.500 nye boenheter. Bo-områdene som er regulerte samt de som er foreslåtte som nye utbyggingsområder, vil ventelig gi plass til vel 6.000 nye innbyggere i Molde kommune. Den nye kommunedelplanen legger til rette for satsing på urbane kvaliteter der det er skissert fortettingsprosjekt i sentrumsdelen av kommunen. Dette vil også gi en betydelig økning av antall boenheter i kommunen som kommer i tillegg til tallene over.

Kommunen har et bredt og allsidig arbeidsliv med viktige arbeidsplasser for personer bosatt i andre kommuner. I 2014 pendlet 5.936 personer fra andre kommuner til Molde hver dag for arbeid. Tallene for 2015 er ikke klar.


Molde kommune skal drive et aktivt folkehelsearbeid

Folkehelsekoordinatoren ble i 2015 overført til plan- og utviklingsavdelingen og folkehelse skal være et viktig element i all planlegging. I 2015 ble det gjennomført flere kartlegginger om situasjonen for innbyggerne i kommunen og da spesielt de unge. Resultatet fra kartleggingen vil være viktige element i videre planlegging.

I 2015 har arbeidet med en handlingsplan for barn og unge hatt prioritet. Planen er en del av gjeldende planstrategi og skal sendes på høring i 2016. Planen omhandler tilbud innen flere enheter i kommunen der samhandling vil ha spesiell fokus.

Molde kommunestyre behandlet en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) for kommunen i 2014. I 2015 ble et overordnet styringsdokument for beredskapsarbeidet i kommunen vedtatt. Styringsdokumentet blir fulgt opp med oppdatering av og utarbeiding av nye beredskapsplaner i 2016. Dette arbeidet vil involvere hele organisasjonen.

Det skal legges til rette for et aktivt kultur-, idretts- og friluftsliv i kommunen. I 2015 startet arbeidet med ny kulturskole som skal stå ferdig i 2016. Molde kommunestyre vedtok i 2015 en utviklingsplan for Molde Idrettspark. Planen legger opp til å samle det meste av det som skjer av idrettsaktivitet i sentrum i dag. Utviklingsplanen viser trinnvis utbygging og inkluderer samarbeidsprosjekt med Møre og Romsdal fylkeskommune og idrettstilbudet for de videregående skolene. Prosjektet er også et byutviklingstiltak som gir store muligheter for aktiviteter, ikke minst i folkehelseregi.